AHOJ, AHOJ,
Přeji Vám krásný den.
Ráda bych se s Vámi podělila o jarní recept na BEZINKOVOU ŠŤÁVU.
Hlavní, co k tomu budete potřebovat je bez. Jeho květy. Ideálně veliké, čisté a plně rozkvetlé. Nesbírejte květy u silnice nebo na prašném místě. Já je nasbírala v Praze na zapadlém místě, kam auta nejezdí a nepráší se tam. :-)
Já jsem měla jednu igelitovou tašku. Cca 25-30 květů.
Ta mi vystačila na dvě várky cca na 8l šťávy.
Dále budeme potřebovat 3ks citronu, kyselinu citronovou - na dávku 1/4 balení, vodu a 2kg cukru krupice.
Květy oberte, vyklepte případné brebery a dejte stranou. Na jednu várku budete potřebovat 10ks větších květů, případně 15ks menších květů.
Do hrnce nalijte vodu, v mém případě to byly 4l vody, přisypala jsem krystalový cukr 1kg a přidala 1,5 citronu. Voda se nesní vařit, max. smí dosáhnout 80C. Jde nám o to, aby se cukr rozpustil. Jakmile se rozpustí ponořte do něj květy, zamíchejte a dejte na klidné místo macerovat na 24h.
Nechala jsem macerovat na balkoně přes noc a druhý den přes plátýnko přelila do skleněných lahví. Můžete použít patentní, jako já nebo lahve od alkoholu a nebo moje maminka šťávu nalila do zavařujících lahví.
Uchovávat můžete v chladu a temnu, já šťávu měla v lednici a krásně mi tam vydržela až do konce léta.
Všem moc chutnala.
Pozor, jedná se o koncentrát, takže řeďte vodou, jinak je to příliš sladké, ale proti gustu - žádný - dišputát :-))
Tak to byl můj jeden z ověřených receptů.
Příště přinesu přírodní lék na alergii, který si sami můžete udělat.
Krásný den Vám všem přeji.
papa E.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Tímto Ti moc děkuji za návštěvu a čtení tohoto blogu! ♥ Můj blog můžeš sledovat i na další sociálních sítích, jako je FB , Instagram , kde jsem také aktivní. V případě jakéhokoli dotazu mě neváhej kontaktovat na e-mailu: eriuchytilova@gmail.com . Ještě jednou Ti děkuji a přeji krásný a pohodový den!