neděle 16. srpna 2015

Moje momentální čtivo ...

 
 

AHOJ, AHOJ,

 
 Vítám Vás u dnešního článku, který bude po delší době o mém momentálním čtivu, čili, co právě čtu.
 
Nyní jsem se vrátila ke starším knihám, které ve své sbírce mám.

 
Nějak nestíhám chodit do knihovny.
 
Jako první knihu, kterou momentálně čtu je ROBERT MERLE - SMRT JE MÝM ŘEMESLEM.
 
Román Smrt je mým řemeslem je psychologickou studií "vzorného nacisty" Langa, inspirovanou skutečnou postavou válečného zločince Rudolfa Hösse. V horizontu let 1913 až 1945 zachycuje takřka deníkovou formou proměnu "obyčejného" člověka ve zvráceného jedince, zrůdu odpovědnou za vraždění v koncentračním táboře Osvětim. Krize poválečného Německa dvacátých let minulého století, růst nacismu a fašismu, mravní krach velké části národa - to vše vytváří horizont děsivého příběhu o ztrátě smyslu pro nejzákladnější lidské hodnoty. Cyničnost a nedostatek rozlišovacích schopností, které tento úpadek doprovázejí, nejlépe ilustruje scéna z knihy, kdy je Lang postaven ve Varšavě před soud. Na obvinění, že zabil tři a půl miliónu osob, požádá o slovo a odpoví, jako by nechápal pravý význam svých slov: "Promiňte, zabil jsem jich jenom dva a půl miliónu."

 
Druhou knihou, kterou mám nyní rozečtenou je ERICH MARIA REMARQUE - TŘI KAMARÁDI.
 
 
 Robby, Otto a Gottfried se stali přáteli na život a na smrt během první světové války. Jako demobilizovaní vojáci neměli v poválečném rozvráceném a vyhladovělém Německu život o mnoho lehčí. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holé živobytí a dokážou se postarat i o dívku jednoho z nich, když ztratí zaměstnání a těžce onemocní. Kamarádství je to jediné, čemu dobrému je válka a bezvýchodnost po návratu z ní naučila, a právě kamarádství a láska muže k ženě, opravdová láska bez frází a patosu, obyčejná, silná, ohrožená nepřízní osudu je to, pro co stojí za to žít.
 
 
 
 
O těchto knihám není třeba příliš psát, protože jsou to tzv. klasické knihy a téměř každý či každá je četla.
Jsou od sebe rozdílné, ale mě se takovýto druh literatury líbí a ráda se k nim vracím.
 

 
Tady vidíte samotnou knížku Tři kamarádi s mojí záložkou s mým astronomickým znamením.

 
A co právě čtete Vy??
 
Také máte knihy, ke kterým se pravidelně vracíte??
 
 
Přeji krásný a pohodový den.
 
papa E.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Tímto Ti moc děkuji za návštěvu a čtení tohoto blogu! ♥ Můj blog můžeš sledovat i na další sociálních sítích, jako je  FBInstagram , kde jsem také aktivní. V případě jakéhokoli dotazu mě neváhej kontaktovat na e-mailu: eriuchytilova@gmail.com . Ještě jednou Ti děkuji a přeji krásný a pohodový den!

Je mi ČTYŘICET

  AHOJ HOLKY, v prvé řadě přeji hezké VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ.  na blogu jsem našla článek s názvem "je mi pětatřicet", tak jsem se ne...