úterý 26. července 2016

A tak si žiju, inu neděle v parku


AHOJ, AHOJ,


 Moc Vás vítám u dnešního článku ze série a Tak si žiju, je to opět z víkendu, vezmu Vás s sebou na naši sobotní odpolední činnost, není to nic extra, hraní kanasty v úžasném parku a popíjení malinovky a poté setkání s kamarády.

Inu jdeme na to.



Vzhledem k tomu, že bydlíme v Košířích, tak park Klamovka máme přímo za humny, kam zvláště v létě pravidelně a moc rádi chodíme.


Klamovka je rokoková usedlost a zahrada nacházející se dnes v pražské čtvrti Smíchov poblíž hranice Košíř.
Stojí na místě bývalých vinic. Ty zde nechal založit již císař a český král Karel IV. v těsné blízkosti někdejších pražských hradeb. Stávala zde pravděpodobně malá hospodářská usedlost vybavená viničným lisem. Vinice s usedlostí spadaly pod kartouzský klášter. V průběhu dějin a všelikých válečných událostí i dobových zvratů usedlost různě měnila své majitele. Z 15. století pak pochází místní název Oslice, to podle jednoho z majitelů usedlosti, jenž prý také vlastnil na Staroměstském náměstí dům, který se jmenoval "U Oslů". Současný název Klamovka pochází od šlechtického rodu hrabat Clam-Gallasů, která tuto nemovitost získala do svého majetku někdy v polovině 18. století. Clam-Gallasové pak zde postavili jednopatrovou usedlost v barokním slohu. Jednalo se vlastně o větší vilu či malý výletní zámeček opatřený mansardovou střechou. Kolem zámečku pak nechali vysázet listnaté stromy tak, aby vznikl anglický park. Ten byl později doplněn dalšími drobnými romantickými stavbami v areálu parku


Více o samotném parku se dočte ZDE.


Inu jedno krásné nedělní odpoledne jsme se sbalili a vzali karty s sebou zašli tam, což děláme dosti často, neboť milujeme letní zahrádky a obecně posezení venku.


Dnešní vstup do parku z Plzeňské ulice pak pochází z roku 1752. Stojí zde také malý kostelík Nanebevzetí Panny Marie, který byl vystavěn v témže roce přestavbou původní barokní kapličky pocházející někdy z konce 17. století. Nad kostelíkem se pak nalézá novogotický altán vybudovaný roku 1820. Altán byl nedávno nově rekonstruován a slouží nyní jakožto výstavní síň.[1] Výše nad ním se nachází Chrámek noci pocházející z konce 18. století. Jedná se o menší centrální objekt, který má zasklené otvory ve své kopuli, což prý mělo vyvolávat optickou iluzi hvězdné oblohy. Dále nad ním je umístěn jiný zahradní altán v pozdně barokního původu pocházející také z 2. poloviny 18. století, nyní je někdejší altán používán jakožto ateliér. V parku kdysi Clam-Gallasové chovali smečku vlků i s medvědy. Hrabě Eduard Clam-Gallas, slavný generál císařských vojsk, v parku postavil malý pomníček, jenž měl připomínat jeho oblíbeného vojenského koně. Obdobně pak kněžna Kristina Colloredo-Mansfeldová dala koncem 18. století postavit další malý pomníček své milé rajce (což byl malý ozdobný pták), která pocházela až z tehdy velice daleké a exotické země, Brazílie


Je zde plno dětí, psů, dobrých a milých lidí a to my máme moc rádi, navíc dobře vaří, čepují dobré točené nápoje a je nám tady velice dobře.


Zcela nenalíčená, no co tomu řeknete, prostě vyblitá, jak by řekla moje maminka :-)), no ale řekněte na dvatřicet to docela jde ne??



Park je skutečně krásný, udržovaný, velice prostorný a ideální pro děti a pejsky.
Když píšu tuto větu, nebo respektive celý tento článek, tak mi na předloktích leží naše chlupaté štěstí Izinka, asi si prostě řekla, že má co mluvit do tohoto článku :-))







V parku se dá najít hodně využití, třeba si můžete házet či kopat s míčem, nebo jen běhat, ležet, sedět, hrát petang, povídat si či tak.





Velký rozkvět v zámeckém parku nastal v polovině 19. století zásluhou místního zahradníka. Jednalo se o pana Josefa Blechu, který byl také znám jakožto úspěšný pořadatel velké květinové výstavy v tehdejší Praze. Po něm zde také jako zahradník působil i syn české spisovatelky Boženy Němcové Karel. V neděli a ve svátek býval park otevřený pro veřejnost. V roce 1895 park i s nemovitosti v něm umístěnými zakoupil košířský starosta pan Matěj Hlaváček. Ten zde otevřel novou zahradní restauraci doplněnou o taneční sál. Právě v tomto sále pak v roce 1904 provozoval pan Dismas Šlambor (alias Viktor Ponrepo) po několik týdnů svůj slavný kinematograf. Matěj Hlaváček, aby usnadnil Pražanům přístup do parku a do zámečku, provozoval nejprve od smíchovského Zlatého anděla omnibusovou dopravu a poté nechal za vlastní peníze postavit ve stejné trase elektrickou dráhu ze Smíchova do Košíř. Tím se ovšem dost zadlužil a protože své podnikatelské dluhy nemohl řádně splácet, spáchal roku 1897 sebevraždu. V polovině 20. let 20. století byly na části pozemku vybudovány obytné domy, ve 30. letech byla restaurace přebudována na tělocvičnu místního Sokola. Okolo bylo vytvořeno venkovní cvičiště, společně s nimi zde vznikly první kryté tenisové kurty v Československu. Známé jsou odtud filmové záběry tenisových exhibicí dvojnásobného mistra světa Karla Koželuha a univerzálního sportovce herce Vlasty Buriana. V zámečku dnes sídlí Klub Klamovka a ten dodnes slouží pražské mládeži.



Samotná restaurace nabízí příjemné zahradní posezení, nebo terásku, kde máte i spršku, děti se mohu vyblbnout na koloběžkách a tak.


Kanasta v našem případě nesmí chybět, moc rádi hrajeme různé deskové hry či karty, je to takové zpříjemnění všedních dní.


No a v mém případě malinovka nesmí chybět.


Nebo nějaké to občerstvení.


Jelikož jsem si v pátek domluvila směnu se svoji pravidelnou čtenářkou Janičkou z Brna a tímto jí velice zdravím, tak jsem jí šla koupit odměnu.


Chtěla dva sprcháče z The Body Shopu, tak jsem jí vzala broskvový a s vůní papaya.
Snad jí bude vonět.


No a to byl náš další úžasný den, no a jak trávíte dny Vy?

Budu moc ráda za Vaše komentáře.

Přeji Vám krásný a pohodový den.

papa E.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Tímto Ti moc děkuji za návštěvu a čtení tohoto blogu! ♥ Můj blog můžeš sledovat i na další sociálních sítích, jako je  FBInstagram , kde jsem také aktivní. V případě jakéhokoli dotazu mě neváhej kontaktovat na e-mailu: eriuchytilova@gmail.com . Ještě jednou Ti děkuji a přeji krásný a pohodový den!

#Shopping2024 X.

AHOJ HOLKY,  krásné jarní odpoledne přeji, a moc vás vítám u nákupů.  Toto je prosím pěkně má první objednávka na Hebe. To, že tato značk...