úterý 11. června 2024

KVĚTEN 2024 MAY

AHOJ HOLKY,
Máchův Máj, lásky čas.., no tak takto přesně začal měsíc květen a to doslova, tedy alespoň u nás. S DM jsme prožili přenádherný den spolu. 
Začínám Gustavem Klimtem a jeho obrazem pro pátý měsíc v mém kalendáři, který mám od DM k svátku. 



Portrét Fritzy Riedlerové je celkem známá olejomalba mistra G. Klimta, který je vystavení v Belvederu ve Vídni. Patří do období zlaté secese, odhad vzniku 1906. 

popis obrazu, z veřejně dostupného zdroje:
Obraz je olejem na plátně, který zobrazuje podobu Fritze Riedlera, který byl Klimtovým blízkým přítelem a mecenášem. Obraz je reprezentací Klimtova zralého stylu, který se vyznačuje použitím výrazných, zářivých barev a důrazem na smyslnou stránku života. Klimt byl klíčovou postavou secesního hnutí, které se snažilo odpoutat od tradičních uměleckých forem a experimentovat s novými technikami a styly.

Snažila jsem se při posilování nejen vytrvat, ale i zlepšovat techniku. 

Zařadila jsem i pánské kliky, a když byl prostor, tak jsem jich i 100 denně udělala, max. na jeden zátah dám dvacet. Ale stále mě to baví. 
Někde jsem se dočetla, že kliky dělají nejen hezké, vyrýsované paže, pak zpevňují celé tělo. Taky se mi max. jednou do týdne stalo, že jsem necvičila všechny své opakování, ale klikovala jsem poctivě denně. 
Ne, nejsem milovníkem jahod, ale toto balení mě vyšlo levněji, než jablka, hrušky a pomeranče. Část jsem pochopitelně zamrazila a ze zbytku, cca poloviny jsem tři dny pila milkshake. 
Joo používala jsem k tomu BlendyGo 3, kterého znáte již z minulého měsíce. 
František Kupka trhl další rekord, jelikož jeho obraz Početí byl vydražen za nejvyšší cenu, přesahující 5 mil EUR. Pane jo, pořádný sběratelský kousek, co říkáte. 😇


Nejsem si jistá, zdali jsem již o této nové výstavě Národní Galerie v prostorách Městské knihovny na Mariánském náměstí nemluvila. Ale můj zájem a plán stále trvá, zajít se na Nové realismy podívat. 

Dcera Martina Goreho, jak vzhlížejí ke své "ikoně", strýci Davidovi Gahanovi. #DM #DMforever 

Ale než se dostanu k samotnému PRVNÍMU MÁJI, tak zmíním, kde jsme byli na pálení čarodějnic. 
Po opravdu dlouhé době jsem byla na skutečných čárách, jak se tak říká. 

Prosím pěkně, tak toto je Starý Střížkov, kdy občanský spolek již dvacet let pořádá různé akce pro starousedlíky, nové usedlíky a celkově, pro nás z přilehlé lokality. 

Pěkně májka nechyběla. 
Vatra byla pořádná, jak se patří. A dokonce bylo povoleno pálit oheň, samozřejmě za řádného dozoru hasiče. 

Společné foto s jedním ze dvou hlavních organizátorů akce. 




Zdrželi jsme se asi 5h a ke konci mě už ze stání a postávání na dlažebních kostkách bolely nohy a to jsem měla běžecké boty. 




Náš první máj, vlastně taky náš společný skutečně první jsme započali u mě na Střížkově, kdy jsme se přesunuli do Bohnického bytu. 



Po poledni jsme nakonec vyrazili sami dva na další zajímavou vyhlídku, která je Na Stírce u Hercovky, kde se také nachází tzv. "drákulov", sídlo ČSSZ. 
Využili jsme krásného slunného počasí a já nakonec neodolala a okusila něco z místní kuchyně. Kuřecí křídla s kroketami, možná nevypadají, ale byli velmi chuťově dobrá. Krokety už jen podle barvy poslabší. 
Restaurace je zaměřena na česko&ukrajinskou kuchyni, kterou bych ráda okusila někdy příště. 

Krásný západ slunce v Bohnicích. 


A ranní selfie, kdy toto triko mám asi 14let minimálně, tehdá jsem si jej pořídila snad v setu tří v New Yorkeru, kde já zásadně nenakupuji a ani nenavštěvuji. 


Hezká formulace, pěkně a srozumitelně formulován stavy "příliš citlivých" nás jedinců, co trpíme poruchami osobnostmi. Vlastně by se to dalo popsat i tak, že nás rozhodí kde jaká malichernost, ovšem 100násobně velká malichernost překvapí i silného jedince. Vše mívám alespoň já, mnohonásobně umocněno a mozek si s tím neumí i přes medikaci a terapii snadno poradit. Proto časté výkyvy nálad, delší adaptace na nové věci, situace, lidi apod. 
Dost bylo filozofického - psychologického rozboru. 
Víkend před dovolenou jsem vyjídala lednici. Tak byla panenka se zbytkem salátu, poloviny avokáda se šalotkou a batátovými kostkami z horkovzdušné fritézy. 

Přiznám se, že vepřovou panenku jsem na Rohlíku pořídila poprvé a velká spokojenost. Povedla se. 
Ranní workout, zrovinka toto ráno se mi tak nechtělo, probudila jsem se mrzutá, až hrůza a ke cvičení jsem se jednat přemlouvala a nebavilo mi. Prostě ty mé šílené nálady a hormony umí udělat pěknou nepohodu. 
Sice pózuji, ale to jen tak vypadá, tady je alespoň vidět, jak foto, zvláště pak IG mohou klamat a být zavádějící. 
Do pracovního tempa se po dovolené naskakovalo velmi těžce. 
Dovolenou jsme si náramně užili. Více jsem shrnula v samotném článku. 🤗☀️

Polovinu týdne panovalo ještě teplé a slunné počasí, však na víkend se ochladilo a bylo nevlídně, stejně tak jako má nálada. 
Pokus o zvěčnění se, kdy jsem alespoň trošku šmrncnutá sluníčkem, respektive mi nejvíce vyskákaly pihy, trochu se spálil nos a to je asi tak celé. 
Ponurá nálada a negativní myšlenky v mé hlavě, jelikož jsem se tak trochu chytla do vlastní pasti a bylo potřeba nepříjemné věci a situace řešit. 



Skvělé tofu s kokosovým mlékem a cuketou, přesně kombinace, kterou miluji. Oběd s DM v Kobylisích. 



Randíčko s mým nejlepším kamarádem, Petrem K. z AA. 
Prošli jsme se v centru a nakonec zavítali do Paláce Archa, kde najdete kavárna Černá Madona, což je dcera Grand Café Orient na Ovocném trhu. Palát Archa je naprosto skvostná budova ve stylu RONDOKUBISMU - neboli obloučkového stylu. 
Která je mistrovským dílem Josefa Gočára, vybudována byla jako Legiobanka, kdy dlouhá léta pro tyto účely sloužila. 
Je to architektonický skvost, propracovaný do sebemenšího detailu. 
V kavárně jsem byla podruhé, po dlouhé době jsem si dala zákusek a horkou čokoládu, oboje bylo dobré. Ovšem největší zážitek a také potěšení jsem měla z přítomnosti kamaráda a přenádherných interiérů Legiobanky. 
Jedno nealko, jako památka na dovolenou. 
Od mé kamarádky Lucky z IG, dva ručně vyrobené prstýnky, jako dárek k narozeninám. Nechápu, jak někdo může mít takovou trpělivost. Mě by takováto výroba dočista zničila. Díky moc Lucí, dárečky udělaly radost. 

A v tom samém týdnu probíhal OPEN HOUSE FESTIVALOPEN HOUSE FESTIVAL, který jsem velmi intenzivně a pečlivě sledovala, ale stihla pouze víkendové akce. 
Je to za mě rozhodně jeden z nejlepších festivalů, co zde máme. 

Smažené cibulove kroužky, dělané doma, sice jako polotovar,ale zdravěji.  V horkovzdušné fritéze. 


Zpět do kanceláře. 
nové nehty, tentokrát jsem vsadila na klasiku, na mou oblíbenou rudou. 
Ranní fotka z Bohnic.
miluji čistě povlečenou peřinku. 
10 min ranního posilování 💪, pro zpevnění těla. 

Pár pracovním selfie, ještě s krásně vylezlými pihami, což mi dělá opálený dojem. Ovšem jak nejsem na slunci, tak je ze mě brzy ředitel vápenky. 

#working #may #czechblogger 


24.5.2023 zemřel Jan Kačer,  proto přidávám svou fotografii s ním, která je z června 2017.
Ráno jsem zmínila, že bych si mohla koupit příležitostně Pivoňky, když je nyní jejich sezóna a odpoledne se DM sám připomenul, když jsme byli v Albertu. 
On je prostě láska, ne on je PAN BOŽSKÝ totiž. 
Na to, že Pivoňky byly z Alberta, tak vydržely 5 dní hezky ve váze a to já žádnou velkou péči květinám tedy nevěnuji. 

Bronzový odlitek, socha známého autora Josefa ŠtursyJosefa Štursy - MELANCHOLICKÁ DÍVKA. 
V neděli jsme s kamarády zašli na procházku po Pražských Bohnicích, kde jsme začali, prošli to lesem dolů k vodě, podél ZOO v Troji až k Holešovickému mostu - ke kaňonu kajaků. Zpět zase nahoru podél Botanické zahrady do Bohnic. 
Cestou malé občerstvení nesmělo chybět. Černá Hora bylo alko pivo, tedy ne moje, ale znám trochu tento pivovar, tak proto jsem si jej asi z nostalgie vyfotila. 
Park Skalka - Santoška, Praha 5 Smíchov, je historický park v centru, kam jsme na chvíli zavítali, když jsme byli u lékaře. 

Nevím jak vám, ale mě přišlo, že květen byl neskutečně dlouhý měsíc. 

Moc děkuji za tvou pozornost tomuto mega-dlouhému příspěvku. Vážím si tvé přízně a zpětná vazba je pro mě podporou a motivací. 
Rovněž díky, za tuto skvělou komunitu, které díky vám mám. 

A jaký jsi měla ty měsíc květen? Měsíc lásky? 

Krásnou středu přeji. 

♥♥♥

10 komentářů:

  1. Hooodně dlouhý je měsíc květen :-) Měla jsi ho krásný, Eriko :-) Mám moc ráda pana Klimta, takže se vždycky těším jaký obrázek budeš mít v kalendáři. A teda pěkně jsi na svém těle zamakala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klimt je top, taky to ukazují aukce, řadí se do špiček nejdražších obrazů. ♥ Děkuji, děkuji, pohyb mě baví a když neběhám, musím se trochu hýbat, navíc nemládneme. 🙈🙈 Krásný den měj Míšo.

      Vymazat
  2. Eri, hezký měsíc. A ty pivoňky ve váze jsou moc pěkné. My jsme nedávno kupovali pivoňky kolegyni k svátku a udělali nám z nich v květinářství moc hezkou kytici.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na pivoňky nikdy nebyla, ale letos se mi zalíbily. Měj krásný den milá Stáňo. ☺

      Vymazat
  3. Milá Eri, tak k tomuhle článku jsem si udělala hodně velký kafe. ;) Je to krása, tolik zážitků, je parádní vidět, že se umíš radovat z tolika věcí, i z maličkostí. To břicho je neskutečný, sluší ti to moc a moc. Krásný článek a přeju hodně zážitků do článků příštích. ;) Papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi, moc děkuji. Ano, tyto mé články jsou takové deníčky, které si tady roky už odkládám. Měj krásný a hodový den. ♥

      Vymazat
  4. Wow, it looks like you had a really busy month! I'm glad there were lots of wonderful things that you were able to see and do! PS - your freckles are amazing! I'm so jealous <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi, thank you so much, you see I've struggled with freckles practically all my life and took them rather negatively. You're very nice and I love your blog. Have a great weekend. ☺♥

      Vymazat
  5. Ahoj Eri, pěkně nabitý měsíc včetně té dovolené. A co teprve ta figura! Mazec.

    OdpovědětVymazat

Tímto Ti moc děkuji za návštěvu a čtení tohoto blogu! ♥ Můj blog můžeš sledovat i na další sociálních sítích, jako je  FBInstagram , kde jsem také aktivní. V případě jakéhokoli dotazu mě neváhej kontaktovat na e-mailu: eriuchytilova@gmail.com . Ještě jednou Ti děkuji a přeji krásný a pohodový den!

#Recenze- produkty z Dr. Müller

AHOJ HOLKY,  moc vás vítám u dnešní dvojité recenze produktů, které jsem si pořídila v Drogérii Müller, v Chorvatsku o dovolené.  Na začá...